fbpx
logo iistudio.rs

PORUČI SAJT

Web dizajn i SEO: Kako da optimizujete dizajn web sajta za najbolje rangiranje

Web dizajn i SEO: Kako da optimizujete dizajn web sajta za najbolje rangiranje

Web dizajn i SEO može da vam pomogne da se vaša firma rangira na prvoj stranici rezultata pretrage? Morate naučiti o web dizajnu i optimizaciji pretraživača (SEO), ključnom dvojcu u SEO-u. Web dizajn i SEO se odnose na dizajniranje i razvoj web sajta koje prate najbolje prakse za SEO. Kada radite izradu web sajta koja se bavi SEO i dizajnom web sajta, omogućavate vašem preduzeću da se bolje rangira u rezultatima pretrage, što znači više saobraćaja, potencijalnih klijenata i prihoda. Nastavite da čitate da biste naučili kako da napravite web sajt koji je dobar početak za SEO!

Šta je SEO web dizajn?

SEO web dizajn se odnosi na dizajniranje i razvoj web sajta prilagođen SEO-u. Web sajt koji je prilagođen SEO prati  najbolje SEO prakse , kao što je pružanje  iskustva prilagođenog mobilnim uređajima ,  brzo učitavanje i  opisne URL adrese . Praktikujući SEO dizajn web sajta, vlasnici sajta olakšavaju pretraživačima da  razumeju i rangiraju  web sajt te kompanije u rezultatima pretrage, što može dovesti do  povećanja rangiranja i saobraćaja.

Zašto je SEO web dizajn važan?

S obzirom da dizajn ima veze sa vizuelnim aspektima, a SEO optimizacija utiče na to kako će sajt da se pronađe, može izgledati da su SEO i web dizajn odvojene stavke. To je tačno – do neke tačke. Dizajneri i SEO-ovi obavljaju veoma različite zadatke i ne treba očekivati da jedan radi posao drugog.
Međutim, to ne znači da SEO i web dizajn ne funkcionišu zajedno.
Zajedno, ovo dvoje može imati ogroman uticaj na krajnji rezultat vaše kompanije. Zato je, ako razmišljate o dizajniranju ili  redizajniranju sajta , od vitalnog značaja da znate zašto su dizajn web stranice i SEO važni — i šta to znači za vaš web sajt.

SEO web dizajn je važan jer:

  • Web dizajn može da izbriše ili ošteti vaš SEO:  Mnoge kompanije će pokrenuti potpuno novi web sajt — ili rebrendirati u novo ime domena — i videti kako njihov SEO napredak nestaje preko noći jer su zaboravile da podese  301 preusmeravanje . 301 preusmeravanje govori pretraživačima gde da pronađu izmeštenu stranicu.

  • SEO može da utiče na vaš web dizajn:  Kada uzmete u obzir najbolje prakse za SEO koje se odnose na web dizajn, kao što su  optimizacija brzine stranice  i  arhitektura sajta , često ćete otkriti da ovi faktori direktno utiču na to kako dizajnirate svoj web sajt. Preskočite SEO i teško ćete se rangirati tamo gde želite.

Ako preskočite SEO dizajn web stranice, to ćete koštati svoje poslovno vreme, novac i rangiranje. Pametnije je uklopiti SEO i web dizajn zajedno jer možete izgraditi osnovu za svoju SEO strategiju putem svoje web stranice i njenog dizajna.

8 faktora za optimizaciju za web dizajn i SEO

Sada kada razumete vezu između web dizajna i SEO-a, hajde da pogledamo specifične aspekte vašeg web sajta na koje utiču oba i kako možete da ih optimizujete za SEO dizajn web stranice.

sta sve treba da ima sajt koji je dobro dizajniran i ima seo optimizaciju

Dizajn

Osnovni elementi dizajna vašeg sajta, naravno, treba da odredi vaš dizajner. Međutim, evo nekoliko stvari koje treba da imaju na umu u svrhe SEO-a:

1. Kod

Dizajneri imaju nekoliko opcija kada je u pitanju kod koji koriste za prikazivanje glavnih elemenata dizajna vašeg web sajta. Većina se drži HTML-a i CSS-a, i to sa dobrim razlogom.

Iako Flash sajtovi mogu izgledati cool, izuzetno ih je teško optimizovati i kao rezultat toga, nemaju velike šanse da se dobro rangiraju u pretraživačima. Recite  svom dizajneru  da se kloni Flash-a i vaš SEO će vam biti zahvalan.

2. Pogodnost za mobilne uređaje

Sve veći broj korisnika interneta pretražuje sajtove na pametnim telefonima i drugim mobilnim uređajima, a vaš sajt mora da bude dostupan svima njima. Ne samo da će ovo pružiti bolje korisničko iskustvo, već će pomoći i vašim šansama da se dobro rangirate sada kada  je prilagođenost mobilnim uređajima faktor rangiranja  za Google.

Najbolji način za rešavanje ovog problema je  responzivni dizajn , koji čini vašu web lokaciju dostupnom na svim uređajima i pregledačima. Prilagodljivi dizajn  takođe eliminiše potencijal za dupliranje sadržaja, što se može desiti ako imate zaseban sajt za mobilne uređaje.

3. Čitljivost

Iako se dizajneri mogu prvenstveno fokusirati na netekstualne elemente vašeg sajta, važno je da  odaberu fontove  i veličine koje je lako čitati vašim posetiocima.

Takođe, osim ako se osnovna kopija ne izvlači sa postojeće lokacije (ili je unapred napisana) i nije uključena u specifikacije vašeg dizajna, vaš dizajner treba da zna da ostavi dovoljno prostora za kopiju. Trebaće vam puno  informativnog, optimizovanog sadržaja  da biste se dobro rangirali, a dizajn koji izgleda dobro samo sa nekoliko rečenica teksta će frustrirati vaš SEO.

Slike

Možda mislite da je kopija jedini element vašeg sajta koji se može optimizovati, ali to nije slučaj. Vaši dizajneri takođe treba da imaju na umu nekoliko najboljih praksi prilikom  otpremanja slika na vašem web sajtu.

4. Imena datoteka

Sve vaše slike treba da imaju opisna, logična imena datoteka. Iako će možda biti potrebno malo više posla od jednostavnog ostavljanja imena poput „IMG_0035.jpg“, ovo će pomoći pretraživačima da „vide“ vaše slike i stave ih u kontekst.

5. Veličina datoteke

Iako su velike, visokokvalitetne slike svakako vizuelno privlačne, vaš dizajner treba da pokuša da zadrži veličinu datoteka što je moguće manje. Velike datoteke mogu usporiti vreme učitavanja stranice, što ne samo da pruža loše korisničko iskustvo, već i povećava stopu posete samo jedne stranice — i šteti vašem rangiranju.

6. Alt oznake

Pored imena datoteka, vaše slike bi takođe trebalo da imaju optimizovane alt oznake. Ovi opisi pomažu pretraživačima da odrede šta je prikazano, a korisnici mogu to da pročitaju kada pređu mišem preko slike.

Alt oznake takođe pomažu korisnicima sa oštećenim vidom (i korisnicima čiji pretraživači ne podržavaju vaše datoteke) da razumeju šta se prikazuje, što je važno iz  razloga pristupačnosti.

Arhitektura sajta

Količina uticaja koji vaš dizajner ima na arhitekturu vašeg web sajta će varirati u zavisnosti od toga koliko ste vi (ili vaš SEO) uključeni u proces, ali igra veliku ulogu u sposobnosti vašeg sajta da se rangira. Evo šta treba imati na umu:

7. Navigacija

Navigacija je jedna od najvažnijih komponenti odličnog korisničkog iskustva i zbog toga treba da bude jednostavna. Što je posetiocima vašeg sajta lakše da pronađu ono što im je potrebno, veća je verovatnoća da će izvršiti prodaju.

Navigacija koja se lako koristi takođe smanjuje šanse da se vaši posetioci zbune i napuste vaš web sajt, što može smanjiti stopu posete samo jedne stranice i poboljšati vaše rangiranje.

8. Struktura URL-a

Svaka vaša stranica treba da ima  opisni URL  koji opisuje sadržaj na stranici. Reči treba da budu podeljene crticama (NE donje crte), a možete uključiti nekoliko relevantnih ključnih reči.

URL-ovi sa opisnim rečima (za razliku od nasumičnih brojeva i slova) će pomoći pretraživačima da razumeju vaše stranice, a takođe će ih posetioci sajta lakše zapamtiti.

Najčešća pitanja o web dizajnu i SEO-u

Saznajte odgovore na uobičajena pitanja o web dizajnu i SEO-u u ovim čestim pitanjima!

 Kako su web dizajn i SEO povezani?

Na kraju, cilj web dizajna i SEO-a je da korisnicima pruži odlično iskustvo. Dakle, dok se dizajneri više fokusiraju na estetske komponente sajta, a SEO se fokusiraju više na aspekte koji mu pomažu da se dobro rangira u pretraživačima, željeni rezultat je isti: sajt koji posetiocima pruža ono što žele i pomaže vašem poslovanju da uspe.

Da biste svojim posetiocima pružili informacije koje su im potrebne da postanu klijenti, vaš web sajt mora da bude i funkcionalna i vizuelno privlačna – dve osobine koje dobar dizajner treba da može da postigne. Takođe treba da bude lako za potencijalne klijente da ga pronađu, što je odgovornost SEO-a.

Da li je važniji dizajn web stranice ili SEO?

Mnogi vlasnici sajtova misle da odličan dizajn može nadmašiti loš SEO, ili obrnuto, i žele da znaju šta je važnije. Međutim, odgovor nije ni jedno ni drugo. Jednostavno rečeno, jak SEO je ono što privlači korisnike na vaš web sajt, a odličan dizajn je ono što ih drži tamo.

Imati sajt koji je prelep je beskorisno ako ga niko ne vidi, a imati sajt koji se rangira na vrhu pretraživača neće vam pomoći ako vaš loš dizajn natera posetioce da odu (što će, zauzvrat, naštetiti vašem rangiranju).

Kako da praktikujete SEO web dizajn u svom poslu?

Pošto su web dizajn i SEO tako blisko povezani, morate se uveriti da dobro funkcionišu jedan sa drugim. Zbog toga treba po svaku cenu izbegavati previše uobičajen proces angažovanja dizajnera da postavi i kreira sajt, a zatim uvođenje SEO-a kao naknadne misli.

I dizajner i SEO bi trebalo da budu uključeni u ranim fazama vašeg projekta. Ovo će pomoći dizajneru da stvori arhitekturu sajta koja je prilagođena SEO-u, a takođe će pružiti priliku vašem SEO-u da vidi zamršenosti dizajna vašeg web sajta.

Možda mislite da je najbolji način da osigurate da vaš dizajn i optimizacija dobro funkcionišu zajedno da unajmite jednu osobu koja radi i web dizajn i SEO – ali ako je to ono o čemu razmišljate, budite veoma oprezni. To su dva različita polja i bolje je zaposliti odvojene ljude koji su odlični u svakom od njih nego jednu osobu koja je osrednja u oba.

Bolje rešenje je da angažujete agenciju za internet marketing sa kompletnim uslugama. Dozvoljavajući uspostavljenom timu dizajnera, programera i SEO-a da rade zajedno na vašem web sajtu, možete biti sigurni ne samo da će konačni rezultat biti pozitivan, već i da je svaki aspekt uradio specijalizovani profesionalac.

Neka web dizajn i SEO budu uspešni za vaš web sajt

Odnos između web dizajna i SEO-a je složen, ali se nadamo da je ova stranica pomogla da bude malo jasnije. Ako imate bilo kakvih pitanja o tome kako vaš web sajt kombinuje to dvoje, ili ako razmišljate o pokretanju projekta dizajna ili  redizajniranja , iiStudio vam može pomoći.

Talentovani tim dizajnera, programera i SEO-a u naše studiju za SEO web dizajn je više nego srećan da vam pomogne u izradi web sajta koja je i funkcionalan i vizuelno privlačan. Napravili smo više od 50 sajtova i pomogli našim klijentima da ostvare prihode I dobiju stalne klijente preko svojih sajtova.

Kontaktirajte nas preko sajta  ili nas pozovite na  +381 63 869 92 91  da saznate više o našim SEO planovima  i  uslugama dizajna web sajtova !

Firma koja ima uspešan sajt i puno zarađuje preko sajta.

Web dizajn i SEO: Kako da optimizujete dizajn svoj web sajta za najbolje rangiranje

Izrada Web Sajtova

Back
WhatsApp
Pozovite nas